Despre Băile Herculane
Orașul este situat pe Valea Cernei și este cea mai veche stațiune turistică din țară. De asemenea, este printre cele mai vizitate stațiuni balneare din România și Europa de Vest. Se află în partea de sud-vest a României, la o altitudine de 168 de metri. Apele curative de aici, numărul mare de turiști și investițiile făcute de-a lungul anilor au făcut această stațiune să se dezvolte, construindu-se mai multe hoteluri, pensiuni și vile turistice. Cei care vor să viziteze Băile Herculane trebuie să știe că aici pot beneficia de multe tratamente, printre care aerosoli, masaje, electroterapie, băi termale, spa cu ape sulfuroase și sărate, cură internă cu ape minerale, hidrokinetoterapie, balneoterapie, crioterapie, acupunctură și multe alte proceduri. Românii merg aici în fiecare an pentru a își trata reumatismul și osteoporoza, dar și pentru a ține sub control bolile cardiovasculare și artritrice.
Istoricul orașului Băile Herculane
Băile Herculane are o istorie de aproape două milenii, bazele stațiunii fiind puse în anul 102 d. Hr. De către împăratul Traian. Romanii au introdus cultul balnear pe care l-au preluat de la greci. În plus, numele stațiunii vine de la zeul Hercules, cunoscut în mitologia romană ca patron al izvoarelor termale, simbol al puterii și al echilibrului. Romanii au construit aici temple, statui și monumente închinate zeilor Hercules, Esculap și Higeea. După retragerea armatei romane, în timpul împăratului Aurelian, băile au căzut în paragină. După 1718, începe istoria modernă și contemporană a Băilor Herculane. În 1736 a început reconstrucția și modernizarea băilor, dar și a căilor de acces. Grănicerii bănățeni au construit majoritatea clădirilor din stațiune precum băile Neptun și Diana sau Podul Roșu ori Ansamblul Cazinoului. În anul 1999, Termele Romane au fost redate, după 2000 de ani, în circuitul turistic. După Primul Război Mondial, Băile Herculane au devenit parte a României, iar după al Doilea Război Mondial, localității i s-a acordat statutul de oraș, iar din 2011 este stațiune turistică balneară de interes național.
Ce activități și trasee poți face la Băile Herculane
Dacă te decizi să îți petreci vacanța aici, ai o mulțime de activități la dispoziție din care poți alege. În plus, poți vizita multe locuri interesante și poți face excursii și drumeții de o zi. Iată câteva activități pe care le poți face:
Excursie cu barca prin Cazanele Dunării
Într-o jumătate de oră ajungi de la Herculane la Cazanele Dunării, acolo unde există vapoare care te duc de la Defileul Dunării pe la principalele atracții în zonă. O experiență de neratat!
Traseu pe muntele Ciucarul mare
Acest traseu pornește din localitatea Dubova. Ai grijă să te echipezi corespunzător. Traseul se termină chiar pe marginea defileului, de unde poți face cele mai impresionante fotografii. Traseul este unul ușor și îl poate face chiar și cineva mai neexperimentat.
Foișoarele prințesei Sisi
Legenda spune că acesta este locul preferat al prințesei Sisi. Pentru că adora plimbările pe munții din jurul Băilor Herculane, slujitorii i-au construit câteva foișoare, care sunt denumite după culorile pe care le poartă. Se poate urca prin pădure până la ele și se văd chiar din centrul stațiunii.
Excursie în Cheile Nerei
Sunt 100 de kilometri până la Cheile Nerei și poți face o excursie de o zi. Este un loc pe care îl vei adora pentru unicitatea peisajelor și natura care te va uimi la fiecare pas.
Traseu spre Grota Haiducilor Traseul include două grote: a Haiducilor și grota cu aburi. Prima este cea mai ușor accesibilă, a doua fiind puțin mai îndepărtată, însă plimbarea până la ea merită tot efortul .
Excursie pe Valea Cernei
Se pot face trader spre diferite obiective turistice de aici, însă dacă din oraș o iei spre Valea Cernei, vei avea parte de peisaje spectaculoase.
Obiective turistice în Băile Herculane
Parcul Central și Cazinoul
Dincolo de Băile Imperiale Austriece se află Parcul Central, iar în spatele lui vechiul Cazino. Monumentul istoric trebuie neapărat vizitat. El a fost construit în stil baroc austriac și era frecventat de elita de la Viena pentru jocuri de noroc și spectacole.
Vila Elisabeta
Prințesa Sisi iubea acest loc. Este o adevărată operă de artă din punct de vedere arhitectural. Această clădire a fost restaurată și introdusă pe lista monumentelor istorice.
Statuia lui Hercule
Dacă ajungi în Băile Herculane nu ai cum să ratezi statuia lui Hercule. Este un simbol pentru acest oraș.
Podul de Piatră
Este considerat monument istoric, iar la capăt are o statuie de marmură care o reprezintă pe Omfala, regina Lydiei, cea cu care Hercules a avut un fiu. Priveliștea de aici este splendidă. Alte obiective turistice pe care le poți vizita sunt: Foișorul Roșu, Peștera Hoților sau Parcul Național Domogled Valea Cernei.
Podul lui Dumnezeu
– o minune a naturii. Cum ajungi și care e legenda
Citeşte întreaga ştire: Băile Herculane – unde se află și ce activități poți face. Obiective turistice în zonă