Dacă ajungi în Băile Herculane, trebuie să faci cel puţin un traseu montan (din zecile disponibile) pentru a resimţi cu adevărat frumuseţea acestui loc încărcat cu peisaje de poveste. Unul dintre traseele excelente pentru începători este cel până la Crucea Albă. Traseul porneşte din Băile Herculane, de pe DN 67D, drumul care duce spre Baia de Aramă. Panoul informativ care indică detaliile despre traseu se află pe partea dreaptă. În partea stângă se pot parca maşinile, imediat aproape de curbă.
Detalii traseu Băile Herculane – Crucea Albă
Perioadă: Iunie 2020
Traseu: Băile Herculane – Crucea Albă
Durată: o oră (dus întors)
Distanţă: 1,3km
Dificultate: uşor
Traseul începe pe o potecă largă, pe grohotişuri, prin pădure. Un traseu lejer de promenadă, unde ne putem odihni la foişorul albastru sau pe băncile amplasate pe parcursul traseului. Ascensiunea nu este foarte bruscă. Aşadar, drumeţia este ideală chiar şi pentru cei care nu au o condiţie fizică foarte bună.
De la 450 m altitudine, poteca săpată în rocă urcă tot mai pieptiş spre cruce. Vom admira priveliştea larg deschisă asupra oraşului Băile Herculane şi Munţilor Cernei. Datorită peisajelor superbe, de abia ne dăm seama când au trecut cele 45 de minute. Acesta este timpul necesar parcurgerii celor 1,8 km până la Crucea Albă, adică 529 metri altitudine.
Încă de la intrarea în traseu, ne aflăm în plină rezervaţie naturală. Priveliştea oferită ochilor de pe pintenul Crucii Albe nu are egal. În faţă se înalţă Munţii Cernei, cu culmea împădurită, continuaţi în dreapta de Masivul Godeanu.
Informaţii floră şi faună
Falia calcaroasă în urma căreia se înşiră peşterile termale se trădează prin abrupturile alb cenuşii. Peşterile termale amintite mai devreme sunt: Peştera cu Aburi, Peştera lui Adam şi Peştera de la Despicătură.
Am fost incredibil de încântată să văd panourile informative despre faună şi floră, amplasate pe alocuri. Astfel, traseul devine unul educaţional, turiştii având posibilitatea să afle mai multe informaţii despre ceea ce văd. Printre speciile găsite în pădure, amintim: iedera, gorun, alun turcesc, corn, păducel, scumpie şi multe altele.
Odată ajunşi la Crucea Albă, un nou panou informativ ne teleportează într-o altă lume, prezentând legendele din spatele obiectivulul. Una dintre ele ne spune că o tânără de viţă nobilă era curtată de toi tiner. Aceasta nu se putea decide pe care dintre ei să îl aleagă. Aşadar, lansează o provocare şi spune că primul dintre cei doi care va ajunge la stâncile calcaroase, va fi alesul. Tânărul care ajunge primul , de bucurie, trage un foc de armă. În acel moment, calul lui se sperie şi poteca fiind îngustă, amândoi cad în prăpastie. În memoria băiatului, tânăra aşează această cruce albă pe munte.
Din anumite scrieri, aflăm că această cruce a fost ridicată în memoria unui ofiţer. Acesta a luptat sub comanda generalului Ion Dragalina, în Primul Război Mondial. Ofiţerul şi-a pierdut viaţa din cauza mişeliei duşmanilor. Ce înseamnă asta? Duşmanii au tăiat picioarele podului pe care ofiţerul îl traversa în drumul său dinspre Podeni, spre Băile Herculane.
Ultima legendă este legată de moartea a două femei, care mergeau cu mâncare la soţii lor aflaţi la lucru. Ele au fost prinse de o furtună de zăpadă şi au murit pe Masivul Domogled.
Impresie finală
Este un traseu puţin mai greu decât dificultatea indicată pe panou. Cu toate acestea, nu este suficient de greu încât să nu poată fi parcurs. Datorită cărării şerpuite, ascensiunea nu se resimte brusc. Pe lângă acest lucru, peisajele sunt superbe, iar panorama de la Crucea Albă face ca oboseala să fie dată uitării. Cu toate că nu este un traseu tehnic, echipamentul adecvat este necesar în continuare (recomand purtarea bocancilor de munte).
Un alt avantaj al traseului este faptul că axistă posibilitatea de prelungire a drumeţiei. Traseul continuă spre Grota lui Şerban, Vârful Domogledul Mic şi Domogledul Mare.
Sursa: https://alexandra-manolache.com/baile-herculane-crucea-alba/