Istoric

Stațiunea Băile-Herculane este integrata în Parcul National Valea Cernei-Domogled, si are o poziție deosebit de pitoreasca. Așezarea ei atractiva pe fascinanta vale a Cernei, la o altitudine de 160 m, pe aceiași paralela cu Nisa si Veneția, îi conferă un climat agreabil, cu influente mediteraneene.

Originea Bailor Herculane se întinde pe o durata de aproape doua milenii. Atestarea documentara a stațiunii datează din anii 153 e.n., fapt consemnat într-o tabula votiva din bai : «Zeilor si divinităților apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimiși ca delegați romani sa asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcîndu-se nevătămați, au ridicat acest prinos de recunoștință…». În perioada civilizației romane, stațiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atracție pentru aristocrația Romei antice. Impresionați de excepționala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sosiți în Dacia le-au închinat un adevarat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.

Stațiunea Băile-Herculane are un patrimoniu istoric de excepție, memoria vie a 1865 de ani de existenta (153 – 2018) neîntrerupta a stațiunii. Din timpul romanilor au ramas numeroase vestigii : apeducte, bai, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulțumire aduse zeilor pentru vindecare.

Dupa 1718 (Pacea de la Passarovitz) începe istoria moderna si contemporana a Bailor Herculane, în cadrul Imperiului austriac. Din 1736 începe reconstrucția si modernizarea «băilor», a cailor de acces, grănicerii bănățeni construind aici majoritatea edificiilor din stațiune, care poarta amprenta unui baroc austriac impresionant. Stațiunea este vizitata de-a lungul timpului de mari personalități, între care : împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I si împărăteasa Charlotte, împăratul Franz Iosef si împărăteasa Elisabeta. În 1852, împăratul Austriei considera Băile-Herculane ca fiind «ceea mai frumoasa stațiune de pe continent», iar împărăteasa Elisabeta – pasionata, îndrăgită, distincta, si armonioasa Sissi – scrie un jurnal intim în care Băile Herculane sunt o prezenta distincta si încântătoare. În stațiune exista Muzeul Nicolae Cena, ale cărui colecții au început sa fie constituite începând cu anul 1922.

Existenta neîntreruptă de doua milenii a stațiuni Băile-Herculane a fost favorizata de eficacitatea miraculoasa a izvoarelor termale, dar si de pitoreasca așezare a stațiunii într-o vale adăpostită de munți, de o frumusețe aparte. Dotarea tehnico-edilitara de prim rang la un confort de înalta ținuta si bogata diversificare a metodelor de tratament de la cura balneara clasica la diverse metode de fizio si electroterapie, masaje, acupunctura, etc. au conferit acestei stațiuni un înalt grad de atractivitate.

Ξ   >>>